Home > Press releases > Programul CRITBIZ așteaptă viitorii antreprenori din județul Satu Mare

Programul de antreprenoriat CRITBIZ, care se adresează antreprenorilor în Regiunea Nord-Vest a fost prezentat la Satu Mare în cadrul unei conferințe de presă susținută de domnul primar Kereskényi Gábor și domnul Farkas András, co-fondator Grupul PONT. Conferința de presă a avut loc în data de 14 martie la Casa Meșteșugarilor.

Programul CRITBIZ a fost înființat pentru a genera o schimbare de perspective în lumea antreprenoriatului românesc prin descoperirea și educarea talentelor și prin crearea unei comunități de suport bazate pe expertiză și pe voința de a face diferența. Programul CRITBIZ este derulat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România – APPAR in parteneriat cu CCIBH – Camera de Comerț și Industrie Bihor și Grupul PONT din Cluj-Napoca.

Misiunea principală a programului cu o durată de trei ani este dezvoltarea strategică a ecosistemului antreprenorial din regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) în sectoarele industrii creative și IT, prin crearea unei rețele de colaborare profesionale și comunități de suport.

„Credem cu tărie că antreprenoriatul și inovația pot contribui la dezvoltarea economică și competitivă a municipiului Satu Mare. Pentru că suntem convinși că municipiul Satu Mare mai are multe de oferit, în special în anumite domenii, și pentru că ne dorim să ajutăm afacerile din această zonă să ajungă la potențialul lor real, ne alăturăm acestui program derulat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România, care a primit finanțare prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Viitori antreprenori sătmăreni vor avea șansa să dobândească experiență și abilități practice în domeniul antreprenoriatului pentru a dezvolta afaceri în Satu Mare”, a declarat primarul Kereskényi Gábor.

„Satu Mare este un oraș care are foarte mult potențial pentru viitorii antreprenori, iar conexiunile orașului sunt relevante din perspectiva ecosistemului de antreprenoriat” – a accentuat domnul Farkas András, care a prezentat în detaliu programul, inclusiv rețeaua instituțională de colaborare propusă. „Dorim ca relația cu Primăria Municipiului Satu Mare să fie de colaborare în încercarea de a găsi metode complementare pentru sprijinirea antreprenoriatului. Ne propunem să nu ne ocupăm doar individual de participanții în program, ci să se creeze ajutor reciproc” – a mai spus Farkas András.

Programul se adresează persoanelor cu vârsta între 18 și 64 de ani cu domiciliul/reședința într-un județ din regiunea Nord-Vest, care vor să întemeieze o afacere exclusiv în domeniile industriilor creative sau IT în zona urbană în această regiune. Inițiatorii acestui program se concentrează asupra formarea antreprenorială a minimum 400 de participanți din regiune și pe alegerea a 48 planuri de afaceri eligibile spre finanțare cu până la 40.000 Euro.

Primul an de implementare a programului se concentrează asupra informarea și selectarea participanților și inclusiv asupra formarea celor 400 de persoane selectate. Informarea publicului se realizează prin campanii de informare și publicitate, prin sesiuni de informare în fiecare județ și prin întâlniri cu presa locală și regională.

Vor fi organizate 32 sesiuni de formare antreprenorială de către APPAR, cursurile acreditate de formare antreprenorială au o durată de 40 de ore și vor fi susținute în regiunea Nord-Vest – minimum două cursuri pe județ. Temele principale vizate la cursuri sunt: ce înseamnă impozitarea, ce este contractul comercial, cum funcționează sistemul bancar, care sunt etapele planului de afaceri și de marketing. Examenul final constă dintr-un test grilă și din prezentarea planului de afaceri elaborat.

După examen, cei mai buni 15 planuri de afaceri din fiecare județ vor fi selectați pentru a participa la sesiunile de pitching județean, unde câte 4 planuri de afaceri din fiecare județ vor câștiga finanțare. După aceea va urma o sesiune de pitching regional, unde alți 24 de planuri de afaceri vor putea să obțină finanțare. Dintre cei 48 de planuri de afaceri finaliști, 24 trebuie să provină din industriile creative și 24 din domeniul IT.

Programul are și un focus special pe gen însemnând, că min. 30% din participanți în program trebuie să fie femei, și un focus special pe tineri, pentru că min. 10% din participanți trebuie să fie tineri cu vârsta între 18-24, cu excepția celor care nu urmează nicio formă de învățământ și nu au un loc de muncă.

Partenerul local al evenimentului de întâlnire cu presa este Primăria Municipiului Satu Mare.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*