Home > Press releases > Programul CRITBIZ așteaptă viitorii antreprenori din județul Maramureș

Programul de antreprenoriat CRITBIZ, care se adresează antreprenorilor în Regiunea Nord-Vest a fost prezentat la Baia Mare în cadrul unei conferințe de presă susținută de domnul Farkas András, co-fondator Grupul PONT. Conferința de presă a avut loc în data de 17 aprilie la Millenium Business Center 2.

Programul CRITBIZ a fost înființat pentru a genera o schimbare de perspective în lumea antreprenoriatului românesc prin descoperirea și educarea talentelor și prin crearea unei comunități de suport bazate pe expertiză și pe voința de a face diferența. Programul CRITBIZ este derulat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România – APPAR in parteneriat cu CCIBH – Camera de Comerț și Industrie Bihor și Grupul PONT din Cluj-Napoca.

Misiunea principală a programului cu o durată de trei ani este dezvoltarea strategică a ecosistemului antreprenorial din regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) în sectoarele industrii creative și IT, prin crearea unei rețele de colaborare profesionale și comunități de suport.

Domnul Farkas András a accentuat: „Cel puțin 4 dintre planurile de afaceri finanțate vor proveni din județul Maramureș. Câștigătorii vor fi aleși printr-o metodă inovativă, în cadrul unui pitching. Considerăm că, pe lângă sprijinirea celor 48 de afaceri nou înființate inclusiv financiar, este foarte important că ne vom ocupa de formarea antreprenorială a 400 de persoane din regiune, ca aceștia să aibă cunoștințele pentru pornirea unei afaceri viabile, chiar prin atragerea altor surse de finanțare. Dorim să îi ajutăm în acest proces, de aceea am creat și comunitatea CRITBIZ, care constă din antreprenori, specialiști și mentori.”

Programul se adresează persoanelor cu vârsta între 18 și 64 de ani cu domiciliul/reședința într-un județ din regiunea Nord-Vest, care vor să întemeieze o afacere exclusiv în domeniile industriilor creative sau IT în zona urbană în această regiune. Inițiatorii acestui program se concentrează asupra formarea antreprenorială a minimum 400 de participanți din regiune și pe alegerea a 48 planuri de afaceri eligibile spre finanțare cu până la 40.000 Euro.

Primul an de implementare a programului se concentrează asupra informarea și selectarea participanților și inclusiv asupra formarea celor 400 de persoane selectate. Informarea publicului se realizează prin campanii de informare și publicitate, prin sesiuni de informare în fiecare județ și prin întâlniri cu presa locală și regională.

Vor fi organizate 32 sesiuni de formare antreprenorială de către APPAR, cursurile acreditate de formare antreprenorială au o durată de 40 de ore și vor fi susținute în regiunea Nord-Vest – minimum două cursuri pe județ. Temele principale vizate la cursuri sunt: ce înseamnă impozitarea, ce este contractul comercial, cum funcționează sistemul bancar, care sunt etapele planului de afaceri și de marketing. Examenul final constă dintr-un test grilă și din prezentarea planului de afaceri elaborat.

După examen, cei mai buni 15 planuri de afaceri din fiecare județ vor fi selectați pentru a participa la sesiunile de pitching județean, unde câte 4 planuri de afaceri din fiecare județ vor câștiga finanțare. După aceea va urma o sesiune de pitching regional, unde alți 24 de planuri de afaceri vor putea să obțină finanțare. Dintre cei 48 de planuri de afaceri finaliști, 24 trebuie să provină din industriile creative și 24 din domeniul IT.

Programul are și un focus special pe gen însemnând, că min. 30% din participanți în program trebuie să fie femei, și un focus special pe tineri, pentru că min. 10% din participanți trebuie să fie tineri cu vârsta între 18-24, cu excepția celor care nu urmează nicio formă de învățământ și nu au un loc de muncă.

*

Asociația Pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR) este o organizație civilă, a cărei scop este să ajute viitorii antreprenori din județul Bihor să-și crească competitivitatea și să sporească cantitatea valorii adăugate produsă de aceștia.

Camera de Comerț și Industrie BIHOR (CCI) este cea mai puternică asociație a mediului de afaceri a județului, reunind in rândurile sale întreaga rețea de societăți implicate în comerț si industrie, camere de comerț bilaterale și asociații profesionale.

Grupul PONT este o organizație implicată în procese de inovare socială în domeniile participării, antreprenoriatului și culturii punând un accent aparte pe generațiile tinere și pe utilizarea eficientă a tehnologiei informației.

Programul CRITBIZ a primit o finanțare de peste 11 milioane de lei din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*