Home > News > Tinerii suceveni sunt foarte deschiși la voluntariat

În a doua fază a proiectului Com’On Romania, scopul dialogului structurat este de a identifica inițiativele tinerilor, ce pot să facă ei pentru orașele lor, ce soluții găsesc la problemele deja identificate, în ce fel de acțiuni de voluntariat s-ar implica.

La evenimentul al doilea din Suceava, care a avut loc la 18 aprilie 2018, au participat în jur de 90 tineri și au fost adunate un număr total de 205 de idei legate de lipsurile și nevoile din oraș.

La Com’On Cafe@Suceava II, discuțiile s-au purtat despre trei subiecte: „Care este primul lucru pe care îl poți face, poate chiar mâine, pentru orașul tău?”, „Care ar fi un interes comun din orașul tău care ar putea activiza cei mai mulți oameni?” și „Ai opt ore libere. În ce activități voluntare te-ai implica pentru orașul tău?” Subiectele au fost formulate pentru a mobiliza tinerii între 14 și 29 de ani să se implice, la orice nivel, în îmbunătățirea orașului în care trăiesc.

Unul dintre cele mai importante concluzii ale dialogului structurat Com’On Café la Suceava este că tinerii sunt foarte dispuși să se implice în activități de voluntariat, și considerăm că această atitudine proactivă trebuie încurajat și la nivel instituțional.

La întrebarea Ai opt ore libere. În ce activități voluntare te-ai implica pentru orașul tău? au fost descrise activități diverse, însă unele au apărut în mod accentuat la aproape toate grupele care au luat parte la discuții. Implicarea în activități privind sănătatea publică sunt predominante în cadrul tinerilor care doresc să facă voluntariat. La nivel de organizație este menționat SMURD-ul, iar donarea de sânge, educația sexuală, promovarea unui stil de viață sănătos, campanii antifumat și antidrog sunt activități în care tinerii s-ar implica cel mai mult.

Ecologizarea, curățenia în spațiile publice și plantarea copacilor este o altă activitate care mobilizează tinerii din Suceava. Participanții în toate grupele au lua parte de una sau mai multe campanii de acest fel.

Tinerii sunt dispuși să participe și în acțiuni sociale: after school-uri cu copii defavorizați, voluntariat în centre de bătrâni și implicarea în salvarea animalelor, voluntariat la adăposturi sunt iarăși subiecte recurente în răspunsuri. Mulți s-ar implica în educație nonformală: ar dori să ofere în mod voluntar meditații, cursuri în domeniile la care se pricep, de la muzică până la matematică.

Voluntariatul apare în mod accentuat în răspunsurile date la întrebarea Care este primul lucru pe care îl poți face, poate chiar mâine, pentru orașul tău?, la fel ca și implicarea în activitățile diferitelor ONG-uri. Tinerii s-au arătat dispuși să contribuie la schimbarea mentalității spre pozitiv, promovarea orașului prin mijloacele proprii (ex. blogposturi), și obținerea/menținerea curățeniei orașului.

La acest capitol, tinerii au și reafirmat nevoia lor pentru un Centru de Tineret, unde ar putea organiza activități culturale, sportive și recreaționale, respectiv nevoia de piste de biciclete, ei fiind dispuși să promoveze mersul cu bicicleta. Unele grupuri au menționat în mod concret organizarea unor zile verzi, în care bicicletele sunt favorizate în locul mașinilor, sau au declarat că și-ar ajuta orașul prin folosirea mijloacelor de transport în comun. La nivel de evenimente, au existat idei concrete pentru organizarea unora ”chiar de mânie”, adică evenimente care nu necesită infrastructură foarte specifică sau buget mare, și pe care le-ar face ei înșiși: ”un măr pentru o țigară”, concurs de fotografie, cluburi de filme sau acțiuni caritabile (cumpără o cafea sau o masă caldă pentru cine nu-și poate permite).

Referitor la cauzele care ar putea mobiliza cei mai mulți cetățeni din oraș, iarăși au predominat acțiunile de curățare/ecologizare, dar apare un alt subiect important: sportul. Tinerii au considerat că evenimente sportive de mai mare anvergură (ex. maratoane) ar putea atrage oamenii, și astfel sănătatea prin sport ar fi promovată unui public larg. Ei au mai menționat festivaluri (de mai multe feluri, muzicale, culturale, etc), promovarea culturii prin galerii, promovarea tradițiilor, promovarea artei stradale ca și cauze cu putere de mobilizare, deci, potrivit lor, și evenimentele culturale diverse ar fi foarte importante pentru Suceava, în care cetățenii s-ar implica.

Evenimentul Com’On Café din Suceava a fost organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Suceava și Grupul Pont din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Studenților din Universitatea “Ștefan cel Mare” – ASUS.

Com’On Café@Suceava a făcut parte dintr-un șir de consultări în format de dialog structurat (bazat pe metoda World Café) în mai multe orașe românești și s-a desfășurat în cadrul proiectului Com’On România, susținut de programul Erasmus+ prin Agenția Naționala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*