Home > Press releases > Profilul antreprenorului IT și creativ și idei utile despre pitching la conferința CRITBIZ din Oradea

Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România, Camera de Comerț și Industrie Bihor și Grupul PONT, cei trei parteneri care derulează programul de antreprenoriat CRITBIZ în Regiunea Nord-Vest au organizat în 11 octombrie la Oradea Conferința CRITBIZ.

În programul CRITBIZ, derulat din luna ianuarie, s-au înregistrat 855 de persoane, dintre care 411 au finalizat înscrierea în program, trimițând toate documentele necesare. Programul CRITBIZ și-a propus să sprijine antreprenoriatul în cadrul femeilor și tinerilor, de aceea a avut ca scop ca dintre persoanele care participă la cursuri, cel puțin 30% să fie femei și 10% persoane sub 25 de ani. Acest procent s-a și realizat: din cele 411 de persoane, 42,57% au fost femei și 16% tineri între 18 și 24 de ani.

În concursul planurilor de afaceri au fost înscrise 171 de planuri de afaceri, iar după jurizare, vor avea loc pitchingurile unde se va decide cine sunt acele 48 de persoane care vor beneficia de finanțare nerambursabilă de până la 40.000 euro. Cele mai multe planuri de afaceri au fost înscrise din județul Bihor, iar dintre cele 171 de planuri, 130 au fost pe industrii creative.

Pitchingurile județene și regionale vor fi deschise publicului și presei și vor avea loc în următoarele date:

• 29 octombrie – județul Sălaj
• 30 octombrie – județul Satu Mare
• 31 octombrie – județul Bihor
• 5 noiembrie – județul Cluj
• 6 noiembrie – județul Bistrița-Năsăud
• 7 noiembrie – județul Maramureș

• 12 noiembrie – regional, industrii creative
• 13 noiembrie – regional, IT

„Programul CRITBIZ a optat și pentru organizarea unor sesiuni de prezentare în fața juriului, punctate complementar în procesul de selecție. Astfel putem să validăm mai vine modelele de business și putem oferi șansa juriului și competitorilor dea interacționa în mod direct și de a clarifica aspecte din planurile de afaceri care poate nu au fost bine dezvoltare în scris. Sau contrar, aceste prezentări vor dovedi faptul că planurile au anumite lipsuri și încă nu sunt viabile pentru a primi finanțare” – a spus Farkas András, director strategic al Grupului PONT, partener în în cadrul programului.
Ioan Iurcic din partea Băncii Comerciale Române a prezentat participanților serviciile și produsele prin care banca susține accelerarea ecosistemului antreprenorial.

Profilul întreprinderilor creative și IT în regiunea Nord-Vest

O cercetarea socio-economică amplă a fost realizată în cadrul programului CRITBIZ, vizând industriile creative și IT în regiunea Nord-Vest, domenii finanțate în cadrul programului. Cele două sectoare arată o creștere de 24,9% între 2009 și 2016 în regiune.

Sectoarele ca foarte dinamice, cu avânt vizibil. Firmele se concentrează în jurul Clujului și Oradea, dar și Satu Mare și Baia Mare – a punctat Kiss Dénes, unul dintre sociologii implicați în cercetare. În aceste două sectoare sunt mai mulți tineri și cu studii superioare, iar microîntreprinderile sunt prezente în procent mult mai mare decât în totalul firmelor din regiune.

Datele studiului afirmă că salariile în sectorul IT sunt ridicate. Un programator arhitect câștigă între 13.000 și 16.000 de lei net pe lună, un programator senior între 9.000 și 13.000 lei. Programatorii începători primesc între 2500 și 6000 lei, iar designerii între 4000 și 9000 lei. Salariile cele mai mici sunt ale game testerilor (1000-3000 lei), iar cele mai mari, pe lângă programatorii arhitecți, sunt ale senior managerilor din sector, depășind 15.000 lei pe lună.

În cercetare au fost conturate tipurile ideale ale întreprinderilor din sectorul IT. Freelancerul participă la realizarea unui modul mai mic al unui produs, are o strategie economică individuală, autonomă și își schimbă des partenerii. Firma de outsourcing subcontractează diferite faze ale producției sau închiriază forță de muncă, are o strategie de dezvoltare extensivă, este în continuu în căutare de forță de muncă și oferă o șansă de carieră. Firma cu produs propriu integrează întregul proces de producție, are activitate de marketing, oferă atmosferă de muncă liniștită, personal experimentat și stabil, însă lipsește șansa de carieră.
Greutățile principale ale firmelor din sectoarele vizate, potrivit cercetării, sunt recrutarea, cadrul juridic imprevizibil, și probleme cu marketingul produselor proprii. Studiul mai arată că, potrivit antreprenorilor, avantajele regiunii Nord-Vest sunt cunoștințele de limbi străine, comunicarea deschisă, concurența mai mică, proximitatea universităților și outsourcing-ul, iar printre dezavantaje participanții în cercetare au menționat lipsa sau starea infrastructurii, a transportului, sau, chiar prea mult outsourcing.

Domeniul industriilor creative și cultural este unul în care merită investit pe baza studiului, a afirmat sociologul Péter László. Între 2009 și 2016, acest sector a prezentat o creștere de 22,2%, iar în județul Cluj aproape 50%. Tendința de creștere este mai mare decât în sectorul IT, unul dintre motive fiind că o firmă în industrii creative nu are nevoie de atât de mult capital decât cele de IT.

Este de remarcat că, în timp ce firmele se concentrează în special în județele Cluj și Bihor, județul Sălaj prezintă procentul cel mai mare în schimbarea productivității în industriile creative între 2009-2016.

Cercetarea a realizat și o tipologie a întreprinderilor și antreprenorilor din domeniile IC. Acestea sunt artistul, cu profesia tipică de designer, pictor, sculptor, fotograf; artizanul, care este meșteșugar, croitor sau inginer textile; expertul care deține cunoștințe speciale care sunt solicitate pe piață; inovatorul cu idei noi, deseori revoluționare; exiterul care a devenit antreprenor din dorința de a fi independent; ofertantul cu vocație comunitară, oferind servicii culturale pentru un venit secundar; constrânsul care alege antreprenoriatul pentru ieșire din șomaj sau asigurarea unui venit constant și freelancerul/atipicul, care practică profesii cu calificare specială sau activități noi neinstituționalizate.

În cadrul conferinței, antreprenorul Kapy András, fondatorul unui start-up de succes care produce exoschelete, a oferit sfaturi utile pentru cei care își vor prezenta ideile de afaceri la pitchinguri. Cei prezenți au putut afla cum se prezintă cât mai bine produsul/serviciului oferit, ce aspecte financiare sunt necesare să fie prezentate, că e util să se pună accent pe echipă, cunoștințele lor și echipamentul deja disponibil și că merită să se descrie și piața, chiar și succint.

Programul CRITBIZ dorește să rămână un sprijin tuturor participanților înscriși în program, ajunși în oricare etapă a programului. Prin intermediul rețelei va oferi informații și ajutor participanților, iar unul dintre ajutoare ar fi consultanța pentru programul Start-up Nation, în care un număr estimat de 10.000 de proiecte vor fi finanțate la nivel de țară, cu max. 200.000 lei. Grila de punctaj și cheltuielile eligibile au fost și ele prezentate la conferință de către reprezentanții APPAR, Bordás Szabolcs și Sorina Costuț.

*
Asociația Pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR) este o organizație civilă, a cărei scop este să ajute viitorii antreprenori din județul Bihor să-și crească competitivitatea și să sporească cantitatea valorii adăugate produsă de aceștia.

Camera de Comerț și Industrie BIHOR (CCI) este cea mai puternică asociație a mediului de afaceri a județului, reunind in rândurile sale întreaga rețea de societăți implicate în comerț si industrie, camere de comerț bilaterale și asociații profesionale.

Grupul PONT este o organizație implicată în procese de inovare socială în domeniile participării, antreprenoriatului și culturii punând un accent aparte pe generațiile tinere și pe utilizarea eficientă a tehnologiei informației.

Programul CRITBIZ a primit o finanțare de peste 11 milioane de lei din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*